Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

Podklady k prožívání adventu s dětmi

Pokud máte doma děti a hledáte inspiraci, jak s nimi prožít kreativně advent, nabízím několik možností.

Katechetické centrum v Olomouci nabízí Adventní karty.

Tento program nabízí jednoduchou adventní duchovní obnovu a je tvořený tak, aby se jej mohla účastnit celá farnost či rodina: od nejmenších až po nejstarší.

Program má 4 etapy - podle 4 adventních týdnů, kdy každá etapa vás posune dál v této obnově. Pro každý týden si vytisknete jeden plakátek, který s sebou nese jednu konkrétní výzvu do týdne a současně podává nástroj ke zpětné vazbě.

Více zde: https://www.katechetiolomouc.cz/

 

Katechetické centrum v Brně nabízí adventní projekt PŘIJĎ A OBNOV TVÁŘ ZEMĚ.

Letošní adventní aktivita je inspirována modlitbou Vzývání Ducha Svatého č. 003 ze zpěvníku Kancionál, která je prosbou k Duchu Svatému, aby obnovil zemi. Tuto prosbu však můžeme také spojit s každoročním očekáváním příchodu Spasitele, které prožíváme v adventu. Vždyť Ježíš přišel na svět právě proto, aby ho obnovil. Skrze Ducha Svatého se obnova světa děje stále a my můžeme být její součástí, pokud se Bohu s důvěrou svěříme. Tento námět k prožití doby adventní je proto věnován obnově vztahu k Bohu i vztahů mezi lidmi. Základem je každodenní modlitba spojená s drobným námětem, o co se během týdne snažit. Zemi představuje nástěnka pokrytá útržky novin. Noviny totiž v sobě obvykle ukrývají nejrůznější zprávy z celého světa, a proto mohou být symbolem toho, že Bůh ví o všem, co se ve světě děje, ať už je to dobré nebo špatné. Naši ochotu to vše Bohu odevzdat připomínají nakreslené dlaně směřující v modlitbě k Bohu, umístěné na nástěnce, a také kousky barevného papíru, které se lepí přes útržky novin. Neznamená to, že bychom problémy světa měli přehlížet, ale představuje to naši důvěru v to, že Bůh dokáže svět svou láskou obnovit a dát všemu, co prožíváme, nový význam. Nakonec se do prázdných dlaní ve středu nástěnky umístí obrázek dítěte, Božího Syna. Můžeme si při tom uvědomit, jak velká je Boží láska k nám, a že i my jsme povoláni k tomu, abychom ji šířili dál do světa.

Více zde: https://kc.biskupstvi.cz/

Materiály z předchozích let najdete zde: https://kc.biskupstvi.cz/namety-advent/ 

 

A poslední tip je adventní modlitební kalendář s názvem Adventní výzva. Na každý den adventu zde najdete odkaz na evangelium, které se bude číst a jednu oblast, za kterou se pomodlíte Otče náš, Zdrávas a Sláva Otci.

Ke stažení zde: https://www.uschovna.cz/