Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

ZAMYŠLENÍ NA 1. NEDĚLI POSTNÍ: SMRT

  • Promluvy
  • napsal Administrator
  • 20.2.2021

Z liturgických textů této neděle se mi vynořuje jedno velmi důležité slovo: vykoupení.

 

Vykoupení zažil Noe se svou rodinou a s celou zvířecí říší, kterou měl v arše. Kdyby mu Bůh neoznámil svůj záměr jeho záchrany… ani bychom nevěděli, že byla nějaká potopa, ani bychom nebyli. Nebylo v lidských silách něco s potopou udělat. Bůh zasáhl. Noe uvěřil a stavěl archu na suchu, možná na kopci daleko od řeky, za výsměchu mnoha…

Vykoupení skrze křest zmiňuje ve svém dopise apoštol Petr. Říká, že potopa a záchrana Noema byly předobrazem křtu. Tím nám připomíná, že my sami jsme byli skrze křest zachráněni. Od čeho? Od věčné smrti. Křest nám vrátil nový život v Ježíši Kristu. I my jsme pro první hřích našich prarodičů byly duchovně mrtví, bez jakékoliv naděje na změnu, zcela zavaleni bahnem zla (zkus si představit, jak jsi ponořen do bahna - ne po krk, ale nad hlavu). Nic jsme s tím nemohli udělat. Bůh zasáhl.

A Ježíš? On toto vykoupení nejprve ohlašuje, potom uskutečňuje. S jakým napětím a očekáváním bychom sledovali hodiny, kdyby dnes ve všech médiích zazněl hlas: "V úterý 23. února v 11:23 zahynou všechny viry covidu a nastane konec pandemie." A jak bychom se radovali, kdyby v úterý odešli všichni pacienti z nemocnic domů uzdravení. To by bylo vykoupení! Tento příklad je však jen slabým odvarem vykoupení, které pro nás uskutečnil Ježíš.

Jak to všechno začalo? "Naplnil se čas a přiblížilo se Boží království. Obraťte se a věřte evangeliu" (Mk 1,15). Ježíš ohlašoval vykoupení, znovunastolení Božího království. Ne podle představ lidí, ale podle Božích plánů. Ohlašoval Boží zásah, když jsme neměli žádné východisko. Těm, co uvěřili, daroval v Ježíši věčný život - skrze křest. Byli jsme vykoupeni!!!

Proč je nyní tak dlouhé období slavení Eucharistie s omezeními? Možná i proto, že na vykoupení zapomínáme. Až tak, že drtivá většina lidí v Církvi ho neohlašuje. A přitom hlásat vykoupení je prvním úkolem Církve. Nevzal nám Bůh mše a vše ostatní, abychom si připomněli tento náš úkol a hledali cesty, jak ho provádět? Ohlašujme vykoupení, abychom měli věčný život. I dnes potřebujeme my sami, ale i lidé kolem nás slyšet radostnou zvěst (= evangelium) o odpuštění hříchů a daru nového života.

A tak ti dnes v Ježíšově jménu ohlašuji: Ježíš Kristus zemřel a vstal z mrtvých pro naši záchranu. On je archa, kterou nám daroval Bůh do potopy tohoto světa. Ježíš žije! Pokud chceš žít šťastný život věčný, vyznej, že si nevíš rady se zlem, které jsi v životě spáchal; lituj ho a pros Boha o odpuštění. Potom popros Ježíše, aby se stal Pánem tvého života - nastup do archy spásy a žij pevně spojený s Ježíšem. A hlásej to lidem, se kterými žiješ, aby i oni mohli prožívat vykoupení.

 

Přebíráno se svolením autora. Zdroj zamyšlení najdete zde: http://dcza.sk/