Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

Příběh Bible – Učedníci, nanebevstoupení Ježíše

Nacházíme se v době přípravy na seslání Ducha Svatého. Osobně si myslím, že je tato doba přípravy důležitější, jak doba postní. Jen se o tom v Církvi málo mluví. Protože my nemáme být jen svědky zmrtvýchvstalého, to jsou učedníci taky, ale nese to sebou všechny pochybnosti, zklamání, neschopnost o tom mluvit, strach, kvůli kterému se skrývají. Teprve až setkání se a naplnění Duchem Svatým z nich činí svědky zmrtvýchvstalého a jejich slovo má moc, protože už to není jen jejich slovo.

 

O tom jsou pak celé Skutky apoštolů. A tak s úsměvem z kazatelny říkávám: Jestliže se nám nepodařilo uskutečnit něco z našich předsevzetí v době postní, tak protože to Pán Bůh ví, tak nám pro dobu velikonoční dává ještě bonus: + 10 dní navíc!:-) Ano, do doby velikonoční se vstupuje nedělí Zmrtvýchvstání, ale touto slavností to nekončí. Je to pozvání, začátek 50 dní přípravy. Od jejího prožití teď závisí, jaký dopad do našich životů bude mít slavnost Seslání Ducha Svatého. A tak prosím jej, dárce proměny životů ustrašených učedníků v životy nebojácných apoštolů, ať tak činí i v našich životech v této době.

 

Události očekávání seslání Ducha Svatého a proměnu jeho mocí najdeme v Bibli ve Skutcích apoštolů.

 

V pořadu Tv Noe - Příběh Bible zaznělo:

 

Zdíša: Dnes se budeme bavit o učednících. Čeká nás duet, ve kterém zpívají učedníky Dan Haseltine z kapely Jars Of Clay a Matt Hammitt z kapely Sanctus Real.

O. Pavel: Počkej, duet a jsou to chlapi? A učedníci? Zkus mi to vysvětlit.

Zdíša: Napadá mě, že jsou to lídři křesťanských kapel, které zná celý svět, minimálně kapelu Jars Of Clay, která funguje minimálně nějakých 20 let. Ježíš řekl učedníkům, ať jdou do celého světa a hlásají evangelium a tohle jdou dle mě takový novodobí učedníci.

O. Pavel: Určitě můžeme v tom vidět, že ten, kdo se nestydí a vyzná Krista, a oni se k tomu hlásí na svých koncertech nejenom svojí tvorbou, ale i životy, je Ježíšovým učedníkem.  To je to, co mě nejvíc zajímá, když často dostanu otázku na nějaký hudební žánr, jestli ano nebo ne? Ale jak život učedníka může být někdy pohodový, jindy tvrdý, v tom já vidím tu pestrost žánrů. Tak jako život, i hudba může být pohodová, ale někdy i docela drsná.

Zdíša: Napadá mě takový zajímavý fakt k té písničce. Když jsem věděla, že je to duet, že to zpívají dva lidi, že je to o učednících, a schválně jsem si ověřovala, jestli to není v jednotném čísle, tak jak je možné, že příběh 12 osobností, což není jeden příběh, ale široké spektrum událostí, jak se to může dostat do jedné písničky?

O. Pavel: Možná je to právě to, že všichni prožili něco společného. Něco, co je srazil na kolena, takže se dotkneme událostí po zmrtvýchvstání a najednou tady nevidíme žádné osobnosti. Vidíme tady muže, kteří jsou zranění, kterým se zhroutil svět. Protože ač to slyšeli od Ježíše mnohokrát, že bude muset zemřít, tak pro ně to znamená ztrátu všeho. Veškeré 3 roky života, které mu věnovali. Najednou jim připadá, že je to vše ztracené, protože on tady najednou není.

Zdíša: To vlastně souvisí s tím názvem, protože písničku pojmenovali Empty, což znamená prázdný.

O. Pavel: I jejich životy se nacházejí v období velké prázdnoty a to je možná zase oblast, kterou prožije každý, pokud chce jít v životě s Bohem. Že se nacházíme v okamžiku, ač najednou máme všechno kolem sebe, umíme se modlit, Písmo nám něco říká, najednou se nám zdá, že je prázdno. Tohle všechno si prošli učedníci a je tam úžasné, jak se najednou setkávají s Kristem. A dokonce mě tam šokuje, že Ježíš jim říká, že se budou muset obrátit. A přitom s ním žili, oni slyšeli, co jim říkal, oni ho dokonce viděli a dotýkali se ho po zmrtvýchvstání. To tam možná zazní taky. Ale Ježíš jim řekne: To ale ještě není pravá víra. Jdi dál, nemůžeme nikdy zůstat stát na místě.

Zdíša: Teď jsi mi trošku nahrál takovou myšlenku. Tam se myslím f refrénu zpívá: Čekali jsem nějaké obrovské znamení, něco, co by podpořilo jejich víru, ale místo toho jsme viděli prázdný kříž a prázdný hrob.

O. Pavel: Mě se dotýká, že příběh evangelií nekončí žádnou tragédií, ale je tady ten prázdný hrob. To znamená, že v tom hrobě někdo byl a kde je? A svědectví těchto mužů nám hovoří, že vstal zmrtvých. To je základní poselství, které by nás mělo rozradostňovat.

 

16. Empty (DISCIPLES) - Dan Haseltine (Jars Of Clay) & Matt Hammitt (Sanctus Real)