Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

Dny lidí dobré vůle zvou opět na Velehrad

Ve dnech 4. a 5. července 2022 ožije Velehrad tradičními cyrilometodějskými oslavami, kterých se každoročně účastní na 30 tisíc lidí. Velehradské slavnosti letos připomenou 100. výročí založení organizace Charita ČR a také zahájí přípravy na nadcházející 100. výročí smrti Antonína Cyrila Stojana (v roce 1923). Program je připraven pro všechny věkové kategorie.

 

Velehrad - Modrá, Srce Velké Moravy

 

V pondělí 4. července, v předvečer státního svátku České republiky Dne slovanských věrozvěstů, proběhne benefiční koncert Večer lidí dobré vůle. Hudební hostitel Jiří Pavlica s Hradišťanem si na velehradské pódium pozve řadu zajímavých hudebních hostů – Adama Plachetku, Annu K. i ukrajinskou zpěvačku Lilii Makovka Ostapčuk s manželem Olexijem. Ti vystoupí za doprovodu Jiřího Pospíchala a Slováckého komorního orchestru, členů Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín a dirigenta Stanislava Vavřínka. Cílem Večera lidí dobré vůle je podpořit a povzbudit všechny lidi dobré vůle v době, která je složitá a plná výzev.

 

 

 

Dny lidí dobré vůle - VELEHRAD 2021

 

„Z Velehradu, klíčového místa našich dějin, chceme předat našim spoluobčanům víru, naději a lásku. Chceme povzbudit především rodiny, které se dostaly do složitých situací, a také organizace a jednotlivce, kteří v naší zemi pomáhají uprchlíkům z válečných konfliktů,“ uvedl tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Výtěžek z koncertu poputuje na Konto lidí dobré vůle. Peníze dostane NF ADIUVARE, který založil arcibiskup Jan Graubner. Další finanční prostředky budou rozděleny potřebným studentům z naší země a z válkou postižené Ukrajiny.

Dny lidí dobré vůle budou zahájeny Modlitbou za vlast, která je také organizována ve spolupráci s Armádou ČR. Mezi účastníky jsou političtí představitelé státu, hasiči, zdravotníci, policisté a široká veřejnost. I v letošním roce se zúčastní armádní generál v.v. a veterán 2. světové války pan Emil Boček.

Dále proběhne v rámci pondělního programu tradiční Mezinárodní setkání vozíčkářů, Soutěž ve fotbalových dovednostech, Ruční přepisování Bible a celá řada zajímavých výstav. Největší z nich je „Země Ježíšovi zaslíbená“, kterou propůjčila Custodie Svaté země. Jedná se o vyjádření podpory křesťanů žijících v zemích na Blízkém východě. V 16 hodin proběhne v Archeoskanzenu v Modré hudební odpoledne „Písnička pro „tatíčka Stojana“.

 

 

Velehrad22Spievankovo

 

 

Spievankovo 2 - CELÝ FILM

 

Program pro všechny

Během odpoledne 4. července se koná na Velehradě program Mladí fandí Velehradu. Nejen náctiletí návštěvníci se mohou těšit na parkourové workshopy, sportovní aktivity, křesťanskou kavárnu, tvoření, hudební vystoupení a večerní GODZONE worship – večer žehnání. Součástí je také představení a inspirace řady aktivit mladých a pro mladé.

 

Velehrad22mladí

 

Mladí fandí Velehradu - VELEHRAD 2021

 

Emanuel - Godzone, ESPÉ, Martin Mitro | Worship Nights Live

 

Se Zástupy andělů - Gedeon [Projekt ON]

 

 

Národní pouť 2022: Slavnost sv. Cyrila a Metoděje

Cyrilometodějské slavnosti 2022 vyvrcholí v úterý 5. července v 10:30 na nádvoří před bazilikou Slavnostní mší svatou. Hlavním celebrantem bude kardinál Michael Czerny, rodák z Brna a jeden z nejbližších spolupracovníků papeže Františka.

Hudební doprovod zajistí dechová hudba v počtu cca 150 hudebníků, kteří přijedou ze všech regionů naší vlasti.

Organizátoři očekávají přítomnost řady krojovaných účastníků, pro které jsou připraveny prostory k převlečení a místo v blízkosti tribuny.

 

Zdroj: www.velehrad.eu

 

Velehrad22dny