Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

Pozvánka na festival UNITED do Vsetína

Ve Vsetíně se 18. – 20. 8. 2022 uskuteční křesťanský festival UNITED. Důležitou součástí jeho programu jsou tematické semináře a promluvy hlavních řečníků. Právě ty mohou být podnětem k diskuzi účastníků. Mezi pozvané hosty patří řádová sestra Angelika Pintířová, psycholog Dalimil Staněk, novinář Petr Vizina, salesián Libor Všetula, religionisté Pavel Hošek a Zdeněk Vojtíšek.

Po několika letech se na vsetínská podia vrací slovenská zpěvačka Sima Magušinová a brazilská zpěvačka Thabata Oliver. Poprvé se na UNITED představí polská formace Luxtorpeda a moldavská skupina Not an Idol.

 

Sima Magušinová (za svobodna Martausová) se na UNITED vrací po šesti letech. Zpěvačka pocházející z Považské Bystrice vydala celkem 5 alb. Získala několik hudebních ocenění, podílela se na tvorbě filmové hudby a aktivně podporuje dětské onkologické pacienty. V roce 2017 byla nominována na ocenění Slovenka roku v kategorii Umění a kultura. Brazilská zpěvačka Thabata Oliver na UNITED vystoupila v roce 2018 jako vokalistka americké skupiny Christafari. V letošním roce se vrací se svou doprovodnou kapelou kombinující hudební prvky pop-gospel-reggae.

 

 

Z polské Poznaně přijede rocková sestava Luxtorpeda. Kapela byla založena v roce 2010. Její členové mají za sebou působení v dalších rockových a metalových skupinách. Jejich festivalový repertoár bude ovlivněn albem Omega, které vydali letos v dubnu. Moldavská formace Not an Idol kombinuje hudební styly RnB, funk, soul a gospel. Cílem jejich tvorby je šířit poselství zaměřené na Krista, zakotvené v Písmu a vtělené do kvalitního zvuku.

 

 

Jako další vystupující se z česko-slovenské křesťanské scény představí kapely a interpreti alltide, BCC Worship, Efod, ESPÉ, Filip Boháč, Isaac Records, Marbles, Pavel Helan, Petr Špaček, SouZnění, Way To Go a další.

 

 

Letošní ročník festivalu UNITED nese název Opravdový. Toto téma ve svých promluvách přiblíží lektorka Ida Pencová, salesián Libor Všetula a pracovník s mládeží Jakub Vejmělka.

 

 

Organizátoři k výběru názvu dodávají: “Kdybychom hledali nějaký název pro dnešní dobu, tak by to byla možná doba postfaktická nebo postpravdivá. A to právě proto, že pravda anebo fakta se zdají být něčím, co už není to hlavní, podle čeho se jako lidé v dnešní době řídíme. Pravda na sociálních sítích, autenticita, pravda ve vztahu k druhým lidem, sám k sobě, ale taky opravdovost ve víře či ve vztahu k Bohu, to jsou velká a hlavně aktuální témata.”

Část seminářů je zaměřena na oblast duchovního světa: Povolání a odvaha jít za Božím hlasem (Angelika Pintířová), Cesta k prameni života. Ale kudy? (Pavel Hošek). Pamatováno je také na současná témata: Gender chaos (Dalimil Staněk), Pravda jako fetiš (Petr Vizina), Moderní sekty (Zdeněk Vojtíšek), Odvrácená strana pornografie (Pete Lupton). Oblasti vztahů se dotknou semináře: Je manželství out? a K čemu je chození? (manželé Guttnerovi). Seberozvoji se budou věnovat: Vyhraj válku ve své mysli (Jana Polehna), Jak být sám se sebou aneb Vítej opět doma (Libor Všetula).

 

Odkazy:

Webové stránky: https://www.festivalunited.cz

Facebook: https://www.facebook.com/festivalunited

Instagram: https://www.instagram.com/festivalunited 

 

united-2022-plakat-v2