Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

Arcidiecézní charita Olomouc vyhlašuje materiální i finanční sbírku

V reakci na ničivé povodně, které zasáhly stovky domácností po celé zemi, a také na mnoha místech oblasti působení naší organizace, vyhlašuje Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) materiální sbírku potřeb pro pomoc postiženým rodinám. Sběrná místa jsou k dispozici ve všech místních Charitách, které jsou součástí ACHO. Kontaktní údaje jednotlivých Charit naleznete na webu www.acho.cz (materiální sbírka povodně).

Sbíráme především (můžeme v průběhu upřesňovat)

  • balenou vodu a trvanlivé potraviny (paštiky, masové konzervy, instantní pokrmy, přesnídávky, piškoty, krekry, rýžové chlebíčky, cereálie, trvanlivé sladkosti, marmelády, čaje, káva, cukr, trvanlivé mléko…).
  • hygienické potřeby (šampony, mýdla, sprchové gely, dámská hygiena, toaletní papír, pleny, vlhčené ubrousky…).
  • úklidové prostředky (gumové rukavice, pytle na odpad, saponáty, dezinfekční prostředky, hadry, mopy, smetáky, kýble, smetáčky s lopatkou, lopaty, hrábě, kolečka).

Materiál bude využíván jednotlivými Charitami při poskytování přímé pomoci po povodních, realizované charitními pracovníky nebo dobrovolníky. Přebytky zásob budou koordinovaně a dle požadavků obcí, ORP nebo HZS přesunovány do míst, kde jsou potřeba.

ACHO je rovněž připravena přijímat i větší zásilky od dodavatelů tohoto sortimentu. Kontaktní osobou je Tomáš Naňák, tel. 739 524 368, e-mail: pomoc@acho.charita.cz.

Děkujeme všem, kteří přispějí do materiální sbírky. Společně pomáháme těm, kteří to nyní nejvíce potřebují.

Před povodněmi jsme se se všemi místními Charitami připravovali aktivací všech sil a prostředků.

Pomáháme již od soboty 15. září a to primárně na nejvíce trýzněném Jesenicku, Zábřežsku a dalších místech.

S opadající vodou a vracejícími se lidmi do svých domovů nastupují naše týmy, které v postižených domech navštěvují rodiny, které mohou potřebovat pomoc. Ve spolupráci s HZS, ORP a obecními úřady se snažíme ihned pomoc realizovat. Do terénu opět dle požadavků HZS vysíláme týmy dobrovolníků, jejichž nábor probíhá. Tak jako vždy, budeme pomáhat, dokud to bude potřeba.

Veřejnost prosíme o podporu veřejné sbírky na pomoc po povodních, kterou administruje Charita Česká republika. Číslo sbírkového účtu na pomoc obětem povodní: 44665522/0800 s VS 906.

Marek Navrátil, tiskové oddělení ACHO