Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

Zveme na společenství pro mladé se seriálem The Chosen

 

Pojďme poznat osobně postavu Ježíše, o kterém jsme již nejspíš mnohokrát slyšeli, třeba skrze sledování seriálu o něm s následnou diskuzí.

Společenství je určeno mladým od 8. třídy po vysokoškoláky.  

Není potřeba se přihlašovat, stačí klidně přijít se někdy podívat a mít chuť se zapojit.

Zájemci o více informací u o. Pavla (faotrokovice@ado.cz, 605 444 240).

 

Termíny na setkávání fara Otrokovice:

 

Pátek začátek 19:45:

4. 10.

 

Pátek začátek 19:15 (po změně času):

1. 11., 15. 11., 29. 11., 13. 12.

10. 1., 24. 1, 7. 2., 21. 2., 7. 3., 21. 3.

 

Pátek začátek 19:45 (po změně času):

11. 4., 25. 4., 9. 5., 23. 5., 6. 6., 20. 6.

 

 

 

Seriál Vyvolení (The Chosen) vypráví o Ježíšových činech očima těch, kteří se s ním měli možnost setkat tváří v tvář. Seriál se vyznačuje autentickým prostředím, výbornými hereckými výkony, a především nevšedním scénářem. Každá z epizod vypráví příběh lidí žijících na prahu našeho letopočtu, jež nějakým způsobem zasáhlo Ježíšovo učení. Tvůrci se striktně nedrží evangelijních příběhů, nicméně jejich umělecký vklad vždy slouží stejnému cíli: přiblížit současnému člověku Ježíše a jeho učení.

 

The Chosen se může pyšnit i zajímavým prvenstvím. V hodnocení CSFD má 89% a taky zde stojí: „Prvá séria seriálu bola financovaná tzv. crowd-fundingom (kolektívne financovanie, prispieť môže každý) a podarilo sa vyzbierať doteraz historicky najvyššiu sumu aká kedy bola pre TV seriál alebo filmový projekt vyzbieraná – 10.2 milióna amerických dolárov. (Anego)“

 

Podívejte se na Ježíše očima těch, kteří se s ním setkávali

Ježíš v seriálu The Chosen není vykreslen jako nějaký „superhrdina“ vzdálený běžnému životu člověka. Je zde zpodobněn ve své lidskosti, ale i jako Boží Syn, který žije den za dnem, oslovuje své současníky, vstupuje do vztahů a formuje společenství učedníků. Jeho velmi uvěřitelné lidství dává zazářit velikosti jeho lásky k Bohu Otci i k lidem. 

Seriál umožňuje proniknout do charakterů lidí, ukazuje, jak jsou Ježíšem znovu a znovu překvapováni a přiváděni k tomu, aby mohli překračovat své dosavadní horizonty. Některá místa evangelií jsou v seriálu vzájemně propojena do jednoho příběhu, jindy jsou události zhuštěny. Pro lepší pochopení a vnímání tehdejších životních okolností byl některé postavy s jejich osobními příběhy a dialogy byly dotvořeny. Seriál diváka uvádí hlouběji do příběhů evangelia a neochudí ho ani o napětí, jak se příběh bude odvíjet, přestože pointu evangelia zná. Přesto divákům doporučujeme vzít do ruky evangelia a číst si v nich.

Vznik a pozadí seriálu: The Chosen, seriál o životě Krista, plánuje zachytit působení Ježíše v sedmi sériích po osmi dílech. Svým rozsahem tak překonává dosavadní filmové projekty o Ježíši. Myšlenka vznikla někdy v roce 2017 a jejím autorem je americký režisér, scenárista a producent v jedné osobě Dallas Jenkins, který je člen protestantského sboru; jako poradci jsou mu k dispozici katolický kněz, protestantský kazatel a mesiánský židovský rabín.  

Kdo seriál financuje? Seriál se stal také největším crowdfundingovým projektem. Na tvorbu seriálu přispívají statisíce soukromých dárců z celého světa. Seriál je k dispozici zdarma na YouTube nebo na stránce společnosti Angel, která organizovala crowdfundingovou kampaň a seriál distribuuje. Část seriálu je dostupná i na platformě Netflix. V březnu r. 2023   byl seriál přeložen již do 62 jazyků a měl 442 milionů zhlédnutí. V roce 2023 se začala natáčet 4. série.

 

Zdroj: https://www.vira.cz/texty/knihovna/the-chosen

 

Jednotlivé díly lze zdarma sledovat například na https://watch.thechosen.tv/

 

The Chosen | Reckless Love

 

Cory Asbury - Reckless Love | cz titulky