Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

ODVAHA MÍT BÁZEŇ (27. NEDĚLE V MEZIDOBÍ)

Velmi stručně řečeno dnešní první čtení nám hovoří o ideálu manželství, evangelium přibližuje, jak moc jsme to pokazili, a žalm předkládá východisko. Ideál – dva budou jedno. Pokazili – propouštěcí list (například). Východisko – bát se Pána.

Asi před rokem jsem slyšel rozhovor s někým ze společenství Skala na východním Slovensku. Řekl, že často k nim přicházejí manželé s nějakým problémem. Ale první otázkou, kterou jim ve Společenství kladou, je otázka jejich vztahu s Ježíšem. Často přitom vychází najevo, že problémem je právě tento vztah. Pokud se obnoví vztah s Ježíšem, původní problém se ztratí sám.

Stejnou cestu nám dnes nabízí Písmo. Bát se Pána. Nejedná se o strach, který máme z neznámých věcí či strach před někým větším či silnějším. Ale jde o bázeň, úžas z velikosti i dobroty Boha, jeho lásky a péče. Také z jeho spravedlnosti, ale také milosrdenství. Strach je pro nás přirozený, bázni se potřebujeme učit (tak říká Písmo). Hledíme-li na svůj život, na své vztahy v bázni před Pánem, poslušní jeho cestám a příkazům i poučením, mnohem snáze se dostaneme na cestu k ideálu.

Ověř si to. Pánu svěř své cesty a on se postará.

Jít po Božích cestách chce odvahu. I důvěru. A bázeň.

 Přebíráno se svolením autora. Zdroj zamyšlení najdete zde: http://dcza.sk/