Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

Farnost putuje – hora Butkov, Vlasta Mudríková – Ave Mária

Vstupujeme do měsíce května, který je věnován Panně Marii. Je to zároveň měsíc, kdy se rozjíždí farní poutě. I naše farnost měla jet spolu s charitou na sv. Hostýn. A protože to ještě delší dobu nebude možné, tak jsem se rozhodl pro putování alespoň skrze internet. Jak první nám toto putování odstartuje nejmladší poutní místo na Slovensku, hora Butkov. Už jenom proto, že Vlasta Mudríková zveřejnila nedávno svůj videoklip Ave Mária, který natáčela v novém kostele Božího Milosrdenství v Ladcích a taky na hoře Butkov, která se nachází nad touto vesnicí a je propojeno s Krakovem a zasvěceno taktéž Božímu milosrdenství.

 

Butkov prezentácia 2019

 

Budování tohoto poutního místa na vrcholu kamenolomu kousek od Ilavy začalo myšlenkou postavit na této hoře kříž. Inspirací byl známý exercitátor z Malty P. Ellias Vella, který tuto horu navštívil opakovaně a kříž taky posvětil. Při stoupání vzhůru procházíte nádhernou křížovou cestou a na jeho výstupu se vám otevře nejenom neuvěřitelné přírodní panorama, ale začne vás oslovovat mnoho duchovního. Mimo monumentální kříž, který večer svítí do dalekého okolí, tak zde najdete taky Mariánský areál, památník sv. Jana Pavla II., sv. sestry Faustiny, kapli Božího Milosrdenství. Co ale na mě asi nejvíce zapůsobilo, je novodobé zpracování a připomenutí nám vše úcty k životům svatých. Celý areál totiž lemují malé kapličky s ostatky mnoha svatých a je stále budován.

 

Mnoho zajímavého včetně videí najdete na webu tohoto poutního místa. www.krizbutkov.sk

 

BUTKOV

 

KRÁĽOVNÁ NEBA NA HORE BUTKOV - Slovenská verzia

 

 

A teď již k písni, která mě přivedla k myšlence začít v této době alespoň virtuálně navštěvovat poutní místa. Zveřejnila ji před nedělí Božího milosrdenství slovenská folklórní zpěvačka Vlasta Mudríková. Samotná k ní napsala:

Moja duša lieta od šťastia.

Priatelia som dojatá, keď mi poslal môj kameraman Janko Broda videoklip, tak som cez slzy sledovala to NÁDHERNÉ dielo. Hudbu a text ktorú citlivo zložil p. Karel Peterka a hudobné aranžmány Frankie Zhyrnov tak táto kombinácia priniesla niečo unikátne a hlboké. Slová ako pokora, cit, jemnosť, viera, nádej.. to všetko nájdete v odkaze tejto piesne. Chcem sa zo srdca veľmi pekne poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na tejto piesni, a taktiež aj detskému speváckemu zboru Rolničky. Videoklip sme natáčali v kostolíku v Ladcoch a na nádhernom pútnickom mieste Butkov, ktoré s láskou zveľaďuje p. Anton Barcík. Bolo nám cťou točiť na tomto vzácnom mieste, kde ľudia načerpajú silu v modlitbách a rozjímajú v tomto prostredí, kde všade na vôkol cítite pohladenie Panny Márie, ktorá s otvorenou náručou pozerá na Vás. Je to veľmi emotívne a verím, že taktiež oceníte aj novú pieseň AVE MÁRIA.

ĎAKUJEM ešte raz všetkým, a Vám milí priatelia prajem hlboký zážitok.

S láskou pre Vás Vlasta Mudríková.

 

Vlasta Mudríková - Ave Mária (oficiálny videoklip)

 

Vlasta Mudríková - Pozdrav Márii

 

Vlasta Mudríková - Je to Ježiš

 

Vlasta Mudríková - Poď, drahý brat

 

 Více o Vlastě se dozvíte více na www.mudrikova.sk