Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

ZAMYŠLENÍ NA 29. NEDĚLI V MEZIDOBÍ: MOJE JISTOTA

 

Kráčet společně (Syn hodos)

Všimni si, že na texty této neděle se dá dívat nejen z pohledu vytrvalé modlitby, ale také z pohledu toho, na co či na koho ve svém životě spoléháme. Hebrejové se mohli spoléhat na „ostří meče“ (Ex 17, 13), ale Mojžíš, Áron a Chur spoléhali na viditelné znamení neviditelné milosti – na Mojžíšovy zvednuté ruce. Modlil se? Nevíme. Ale jistě stál před Pánem.

Chudá vdova v evangeliu se spoléhala na „nespravedlivého soudce“ (Lk 18, 6), ale Ježíš nás volá spoléhat se na Boha, který „obrání své vyvolené“ (18, 7).

Žalmista obrací svůj zrak na hory s otázkou, zda přijde odtud pomoc. A sám odpovídá, že „pomoc přijde od Pána“ (Ž 121, 2).

Proč je tento pohled důležitý? Neboť se nám hroutí jistoty. Není klid, není stabilita (nejen ekonomická), z veřejného života se vytrácí zdravý rozum, bují nenávist, obviňování… Možná se blíží pronásledování křesťanů. Kde se obrátíme o pomoc, kdo nás ochrání?

Odpověď pro ty, kdo milují Boha, je jasná: Pán.

Dokud máme čas, cvičme se v této důvěře v Boží pomoc. Jak píše apoštol Pavel Timoteovi, „vytrvej“ (2 Tim 3, 14). A v čem máme vytrvat? V tom, co jsme se naučili – z Božího slova. Neboť „celé Písmo je Bohem vnuknuté a užitečné k poučování, k usvědčování, k nápravě a k výchově ve spravedlnosti, aby byl Boží člověk dokonalý a připravený na každé dobré dílo“ (3, 16–17).

Máš právě opravený či postavený dům? Nespoléhej se na to, neboť možná zítra budeš bezdomovec.

Máš uspořené peníze na účtu? Nespoléhej se na to, protože možná zítra budeš žebrák.

Máš vlivné známosti? Nespoléhej se na to, neboť možná zítra budeš všemi opuštěn a nikdo se k tobě nepřizná.

Požíváš úctu v rodině, farním společenství? Nespoléhej se na to, protože možná tě zítra zavrhnou.

V Bohu slož svou naději …

Přebíráno se svolením autora. Zdroj zamyšlení najdete zde: http://dcza.sk/