Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

ZAMYŠLENÍ NA 2. NEDĚLI V MEZIDOBÍ: CESTA UČEDNÍKA

  • Promluvy
  • napsal Administrator
  • 16.1.2021

Dopisy Božím domácím (viz Mt 10, 24)

Jak je dobře, že Samuel měl Élího! Jak je dobře, že Šimon Petr měl Ondřeje! Jak je dobře, že Korinťané měli Pavla! Éli, Ondřej i Pavel usměrňovali ty, které milovali, a přineslo to bohaté ovoce. V tom spočívá skutečné učednictví. Éli, Ondřej i Pavel již byli zformování (každý v jiném stupni, vždyť Ondřej byl s Ježíšem v podstatě jen jedno odpoledne) a to, co znali a žili, předali dalším. Ne jako strohou informaci, ale jako výzvu k novému životu.

Samuel se naučil poslouchat Pánův hlas. A to tak dobře, že "ani jedno jeho slovo nepadlo na zem"
(1 Sam 3,19). Kdybychom si přečetli věty, které jsou v dnešním čtení vynechány, tedy verše 11-18, věděli bychom, že to nebyla lehká slova. Samuel, v podstatě malý chlapec, měl oznámit Élimu hrozný trest za hříchy jeho synů, které nenapomíná. Pokud máš čas, přečti si tento týden první Samuelovu knihu od první po šestnáctou kapitolu, abys věděl, jak velký vliv na život Izraele měl muž, jehož Éli naučil poslouchat Pána.

Ondřej byl učedníkem Jana Křtitele. Ale když ten jemu a Janovi ukázal Ježíše, šli za ním a poznali v něm Mesiáše. A co udělal Ondřej? Vyhledal svého bratra Šimona a přivedl ho k Ježíšovi. Pokud chceš vědět, jak velký význam pro dějiny lidstva měl Petr, přečti si dobrou knihu o dějinách Církve. Neboť ta stojí dodnes na Petrovi.

Korinťané byli pro Pavla zřejmě tvrdý oříšek, vždyť jim musel psát znovu a znovu, někdy i tvrdě napomínat. Ale pokud jeho listy možná nepřinesly hojnost očekávaného ovoce v oné době, určitě dodnes ovlivňují život milionů lidí, kteří čtou Písmo a berou ho vážně. Vždyť i dnes můžeme aplikovat jeho výzvu pečovat o své tělo, které je chrámem Ducha - chránit ho před nákazou, dát se očkovat, když bude k tomu příležitost…

Je někdo, kdo ovlivnil tvůj život tím, že tě něco o Bohu naučil? Projev mu dnes svou vděčnost. Pokud mu nemůžeš zavolat či napsat e-mail, tak se za něj pomodli k Pánu - s vděčným srdcem. A také si polož otázku: Koho já mohu naučit slyšet Pánův hlas, komu mám představit Ježíše, koho mohu v lásce napomenout či povzbudit, aby žil důsledně podle Písma?

Odpověď na tuto otázku si napiš hluboko do srdce a hned dnes se za toho člověka / ty lidi začni modlit, abys byl připraven posunout ho / je na jejich cestě víry, když k tomu přijde čas. Možná už dnes…

Být učedníkem znamená přijímat a dávat.