Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

Inspirace nejenom pro lektory k neděli Božího slova

Tuto neděli bude součástí mše svaté zvlášť modlitba žehnání zaměřená na lektory. Ale pro nás všechny by mělo být srozumitelné, jak důležitým místem je ambon, od kterého se čte každou mši svatou slovo Písma. Pomoci k tomuto pochopení by mohla i přednáška, kterou si pro nás připravila Liturgie.cz. Druhá přednáška, která nám více může pomoci objevit důležitost Božího slova nejenom ve mši svaté, je od P. Petra Chalupy, ředitele Českého katolického biblického díla, na téma „Liturgický rok v textech Písma svatého“ 

 

Liturgie.cz - Služba lektora

 

Přednášející:

1) Svátostnost Božího slova v liturgii

P. Vojtěch Novotný, Papežský liturgický institut

Čtení z Písma při bohoslužbě je více než jen přednášení textu: je to konání bohopocty, kultu, posvěcení člověka. Minipřednáška se zabývá tím, jak správně přistupovat k bohoslužbě slova a ke svátostnému charakteru Božího slova.

 

2) Služba lektora

Mons. Martin David, Liturgická komise ČBK

Čtení z Písma při liturgii je nejen úkol, ale také výsada. Na lektory jsou kladeny teologické, duchovní a praktické nároky, které přiblíží druhá minipřednáška.

 

3) Evangeliář je Kristus

P. Radek Martinek, Katolická teologická fakulta

Ačkoli lektoři čtou především z lekcionáři, vrcholem bohoslužby je hlásání radostní zvěsti z evangeliáře. Minipřednáška osvětlí rozdíl mezi různými typy knih pro Boží slovo a ukáže, jak je evangeliář zpřítomněním samotného Krista.

 

4) Diskuse

Diskusi moderuje P. Radek Tichý.

 

Přednášku P. Petra Chalupy, ředitele Českého katolického biblického díla, na téma „Liturgický rok v textech Písma svatého“ nejdete zde.