Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

ZAMYŠLENÍ NA 4. NEDĚLI V MEZIDOBÍ: PŘIPOUTAT SE K PÁNU

  • Promluvy
  • napsal Administrator
  • 30.1.2021

Dopisy Božím domácím (viz Mt 10,24)

 

Židé měli příslib proroka, který by se skutky rovnal Mojžíšovi. My máme Ježíše, který je naplněním tohoto příslibu - a to v míře mnohem větší, než si kdo v oné době asi uměl představit. Ježíš má moc nad nemocemi, nad nečistými duchy, mění vodu na víno, rozmnožuje chleby… dává sám sebe za pokrm. Vstává z mrtvých a je Bůh s námi. Vždy, v každé situaci. Je nám oporou, útěchou, ale i zachráncem, vládcem, ochráncem…

Někdy se mi stane, že se mě současná situace ve světě a ve společnosti pokouší pohltit a ovládnout. Vždy mi v takovém případě pomůže zvednutí hlavy a soustředění srdce i mysli na Ježíše. Je tu někdo větší než Mojžíš, než Šalomoun, než Jonáš. Je tady Ježíš. Boží Syn, který se stal člověkem. Zachránil mě. Když mi tyto pravdy znovu ovládnou mysl i srdce, tak se sám sobě divím, jak jsem mohl propadnout strachu, neklidu či obavám. Jak moc platí, že namísto uvažování nad tím, co a jak bude, je mnohem lepší trávit čas s Ježíšem. Vůbec to neznamená, že nyní vše nechám a budu jen klečet či sedět v křesle a modlit se. Ne. Ale znamená to, že nenechám, aby mou mysl ovládl hněv, výčitky, neklid, nenávist, zloba, která z médií (a bohužel i z některých lidí) někdy přímo srší. Naopak, snažím se o to, co píše Pavel: "Pod vlivem milosti zpívejte Bohu ve svých srdcích žalmy, hymny a duchovní písně" (Kol 3,16). Doslova. Potom i uvažování s Ježíšem nad tím, co se děje, dostává rozměr věčnosti! A klidu, neboť on je Pán!

Ještě jednu věc chci dnes zmínit. Pavel v prvním listě Korinťanům rozebírá otázku manželství: "Kdo nemá manželku, stará se o věci Páně, jak by se líbil Pánu. Ale kdo je ženatý, stará se o věci světské, jak by se líbil manželce, a je rozdělen. A žena nevdaná a panna se stará o věci Páně, aby byla svatá na těle i na duši. Ale když se provdá, stará se o věci světské, jak by se líbila muži." (7,32-34). Myslím, že Pavel hleděl na manželství, která byla v jeho době - ​​ještě nebyla žádná tradice křesťanských manželství, spíše převládaly pohanské či židovské formy a projevy manželství. Myslím, že dnes už pro křesťanské manžele nemá být problém celým srdcem se líbit Pánu a zároveň s nerozděleným srdcem také manželce či manželovi. Jestliže manželé spolu hledají Ježíše a žijí s ním, tak jsou "bez starostí", neboť spolu "se čestně a nerušeně připoutali k Pánu". Toto může být cesta pokoje i dnes v našich rodinách - spolu, společným úsilím se dennodenně připoutávat k Pánu, který je pojivem našich manželství i rodin.

Ježíš má moc. Tak mu dovolme, aby ji uplatňoval. I v našich vztazích.