Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

Příběh Bible – Marie Magdalská – Živý

První, kdo měl možnost vidět a dotýkat se vzkříšeného, byla Marie Magdalská, žena s bouřlivou hříšnou minulostí. Protože přijala Ježíšovo odpuštění a již se ke starému životu nevrátila, Ježíš nikdy nevzpomíná, co bylo. Vidí to, co může být, a to i v našich životech.

 

Události vzkříšení najdeme v Bibli v evangeliích:  Mt 28, Mk 16, L 24, J 20

 

V pořadu Tv Noe - Příběh Bible zaznělo:

 

Zdíša: Dnes se budeme zabývat postavou, kterou mám osobně moc ráda, protože je to moje biřmovací patronka, jmenuje se Máří Magdaléna. A píseň, kterou reprezentuje, se jmenuje Alive, tzn. Živý. Řeknu vám takovou zajímavost, ta píseň může znít poklidně, protože vznikla rodinně. Autorem hudby je Bernie Herms, tak jako u ostatních písní, text zpívá Natalie Grant, která je jeho manželka. Já jsem říkala, že ta píseň je docela poklidná, Máří Magdaléna ovšem takový život neměla?

O. Pavel: Možná mě napadlo zeptat se tebe, proč sis vybrala Máří Magdalénu, jestli to souvisí taky s tvým životem? Ona skutečně nevedla poklidný život, víme o ní z Písma, že to byla hříšnice, že toho měla na kontě hodně, a dokonce už to vypadalo, že ten její život úplně ztratil smysl a ona taky. Pro ni taky život ztratil smysl, když tam stojí před muži, kteří zdvihají kameny, aby ji ukamenovali, ona se nijak nebrání. Ale je tam Ježíš, který ji neodsoudí, a toto je motiv k tomu, že najednou mění svůj život a je tou, která stojí při něm v těch nejdůležitějších okamžicích. Tato hříšnice stojí pod křížem, zatímco ti, mohli bychom říct, byli v pohodě, dokonalí učedníci, kromě Jana utečou, zradí.

Zdíša: Pro mě osobně ten moment, kdy Máří Magdaléna stojí spolu s Janem a s Pannou Marií pod křížem, ten nejdůležitější moment v jejím životě, který jsem si vybrala, takový nejzajímavější. Ale mě by zajímalo, jak Natalie Grant, která je žije v pohodě, má rodinu, je zabezpečená, je to skvělá zpěvačka, tak jak třeba ona nebo jakýkoliv člověk, který neprožívá to, co Máří Magdaléna, tak jak může takový člověk dojít k tomu, aby zpíval v následující písničce, tak jako Máří Magdaléna: Aleluja, ty jsi živý... Zpívat takhle o Ježíši z plných plic.

O. Pavel: Napadá mě, že v tom našem všedním životě nám někdy chybí zastavit se a podívat se, že on zas až tak všední není. A ty věci, které dostávám, nejsou samozřejmé. Možná nemusíme prožívat nějaké utrpení, ale podívat se na lidi kolem, kteří jsou v nějaké těžké situaci a najednou si srovnat, uvědomit, že já tady prožívám něco mnohem jednoduššího a Bože, já ti za to chci děkovat. A to už může být ten motiv Aleluja. Ale určitě je důležité setkat se s Kristem. A tady vidíme Máří Magdalénu v té roli, kdy ona je schopná podívat se do svého života, vzpomíná na všechno, z čeho jí Ježíš pomohl a pak z jejího srdce plyne úplně nádherná chvála.

Zdíša: Ještě, než si tu píseň pustíme, tak jenom dodám, že Nicole Nordeman, která je autorkou textu, říkala, že tohle je jedna z nejtěžších písniček, které kdy psala za celou svou kariéru: Protože nevěděla, jak uchopit příběh Máří Magdalény, a když už byla úplně skoro v koncích, tak najednou přišel ten Bernie a říkal: „Tak co je na Máří nejzajímavější?" „No to že byla bez dechu, když viděla zmrtvýchvstalého Ježíše." „No, tak to řekni! Jenom to Alive - Jsi živý." A z tohoto byl vytvořen základní kámen celé té písničky.

 

 15. Alive (MARY MAGDALENE) - Natalie Grant