Aktuality, Inspirace, Ohlášky, Promluvy

Zpět

Ohlédnutí za farní dovolenou na Slovensku

V pondělí 10. 7. nasedlo do autobusu směr Slovensko 49 farníků. Čekal nás bohatý týden spojený s návštěvou poutních míst, poznáváním místních památek a taky turistikou v Tatrách. Pokochejte se fotografiemi v naší galerii a navštivte virtuálně místa, kde jsme strávili krásné chvíle.

 

Pondělí 10. 7. 2023

Otrokovice – Krivá   

Obec Krivá je místem narození bl. sestry Zdeňky Schelingové. Měli jsme možnost poznat nejenom její život, ale taky se v jejím rodném kostele při mši sv. modlit za všechny, které jsem sebou na naši pouť vezli.

Více o s. Zdence se dočtete zde: https://www.zdenka.sk/sk/node/410

 

Krivá

 

Odsud jsme vyrazili na horu Grapa, které dominuje nejvyšší socha Krista na Slovensku spolu se sochou Jana Pavla II. a kaplí Božího milosrdenství. Místo, které s výhledem na Tatry a Oravskou přehradu, zve ke ztišení i společné modlitbě.

https://vyraznavylet.cz/rio-de-klin/

 

A pak již nabral náš autobus směr našeho týdenního ubytování do Charitního domu v Dolnom Smokovci.

https://www.penzioncaritas.sk/penzion/

 

Výhodou tohoto domu byla taky kaple a možnost se večer setkávat a pobýt spolu při společném povídání, zpěvu nebo taky promítání filmů o místech, které jsme navštívili.

 

Úterý 11. 7. 2023             

V úterý ráno jsme vyrazili do Žakovců, abychom poznali a podpořili dílo o. Mariána Kuffy.

 

Marian Kuffa zo Žakoviec

 

A protože v naší farnosti si kostel sv. Michaela půjčují ke své liturgii řeckokatolíci, rozhodli jsme se o nich a jejich působení na Slovensku více dozvědět.

http://reckokatolici-otrokovice.cz/

https://www.exarchat.cz/

Proto jsme zavítali na sídliště ve Staré Ľubovni, kde byla zřízena nová farnost a postavený nový kostel, který spravují řeholníci redemptoristi. Zde jsme měli poutavé povídání o jejich slavení liturgie, vybavení každého řeckokatolického chrámu a mnoha dalších zajímavostech.

https://cerkovsl.sk/

 

Odsud jsme již měli před sebou poslední zastávku, a to místo zjevení Panny Marie horu Zvir u Litmanové. Na místo zjevení jsem vystoupali za modlitby křížové cesty, připojili se k denní modlitbě Korunky k Božímu milosrdenství a po ní jsme zde měli mši sv.

https://horazvir.sk/historia-putnickeho-miesta-litmanova/

 

Plni zážitků jsme se večer podívali na dokument, který běžel o těchto zjeveních i v našich kinech, s názvem Ivetka a hora.

 

VIZIONÁRKA IVETKA & FS LITMANIVKA - Pod tvoju milosť

 

FS LITMANIVKA - Z dalekoj mi krajiny

 

 

Středa 12. 7.   

Středu ráno jsme zahájili mší svatou v kapli našeho ubytování a po snídani jsme si mohli vybrat z nabízených tras k poznání Tater nebo si každý mohl zvolit svůj vlastní program.

 

Hrebienok

 

Někteří z nás vyrazili lanovkou na Hrebienok a odtud se rozešli do mnoha směrů. Všichni jsme věděli, že společně se sejdeme opět u večeře. Naše Marta se pustila do malování dalšího obrazu pro nedělní zamyšlení, které nám spolu s biblickými postavičkami chystá každý týden, dovolenou nevyjímaje.

O. Pavlovi to při její návštěvě nedalo, a i v pantoflích se vydal rozhlédnout po okolí po nějakých hříbcích. A hned z toho byla na snídani vaječina pro jeho stůl.

Marta obraz 1

 

Marta obraz 2

 

Čtvrtek 13. 7.

Ve čtvrtek ráno jsme vyrazili poznat místní klenot a památku UNESCO – mistrovské dílo majstra Pavla z Levoče.  Jeho oltáři se chlubí chrám sv. Jakuba, který si můžete virtuálně i s výkladem sami prohlédnout.

https://jakub.3-d.sk/                                 

 

Další naše cesta vedla na Spišskou Kapitulu, která spolu se Spišským hradem patří taky na seznam UNESCO. Spolu s místní průvodkyní jsme si prohlédli katedrálu sv. Martina a tato prohlídka nás uchránila od deště, který se venku spustil. To nám nemuselo vadit, protože i následující program jsme měli domluvený hned vedle katedrály v kněžském semináři. V kapli bohoslovců zasvěcené sv. Janu Nepomuckému jsme slavili mši svatou a po ní nám vicerektor semináře povyprávěl o pohnuté historii semináře za dob komunismu a taky nás zajímala situace nových povolání ke kněžství, která není o nic lepší, jak u nás. Pak jsme již sestoupili do místní seminární jídelny, kde jsme byli skvěle pohoštěni, a protože déšť neustal, pohled o. Pavla se zastavil u dvou kávovarů. A protože „líná huba, holé neštěstí“, tak jsme se dovolili dát si po obědě ještě výbornou kávičku.

https://ks.kapitula.sk/sk/uvod

 

No a do autobusu jsme již mohli v dobré náladě dorazit bez deště. Proto jsme toho využili a zastavili si na Sivej Bradě, která je dosud živou travertinovou kupou s vyvěrajícími prameny. Ty jsme našli sice jen mírně bublající, ale i tak to stálo za to.

http://www.mistopis.eu/evropa/slovensko/spis-saris/siva_brada.htm

 

Na zpáteční cestě jsme se ještě zastavili u dalšího skvostu, a to v kostele sv. Jiří ve Spišskej Sobotě.

 

Poprad – Spišská Sobota

 

Podařilo se nám domluvit s místní paní kostelnicí, abychom se podívali i do dřevěného kostelíka v místě našeho ubytování v Dolnom Smokovci.

 

Pátek 14. 7.

Páteční ráno opět patřilo společné mši svaté v kapli penzionu a po snídani jsme si opět mohli vybrat z nabízených turistických tras nebo si zvolit nějakou svou.

 

Velické pleso

 

Oba vedoucí zájezdu Pavlové spolu s řidičem Michalem a Martou dorazili k Velickému plesu a na zpáteční cestě se kochali krásnými výhledy. Děkovali jsem Pánu Bohu za přívětivé počasí, zatímco z Otrokovic nám přicházely zprávy o velkých vedrech, my měli teplotu na turistiku jako na objednávku.

No a jak jinak na zpáteční cestě o. Pavel spolu s Martou neodolali a po sestupu zkusili houbařské štěstí jen tak naslepo. Tentokrát z toho byla na snídani smaženice již pro celý autobus.

Tatry hřiby

 

Sobota 15. 7.

V sobotu po sbalení jsme měli domluvenou mši sv. na Mariánské hoře nad Levočí. Počasí bylo opět krásné, a tak jsme si zde mohli pobýt s nádherným výhledem na město, které jsme navštívili ve čtvrtek.

http://archiv.levoca.sk/marianska-put.phtml?id5=12463&original_idm=60699

 

Levoča - Mariánska Hora

 

Abychom si zkrátili cestu domů, dostali jsme tip na návštěvu koliby U dobrého pastiera v Čutkovskej dolině, kde jsme kromě výborného obědu mohli odpočinout a nakoupit místní speciality jako dárky domů.

https://www.udobrehopastiera.sk/

 

Liptov - Čutkovská dolina

 

Otvorenie pivovaru

 

Díky všem, kdo přispěli k prožití všech těchto dní, z nichž můžeme čerpat do všech svých denních povinností.